Muurschildering Jacob Kanbier in Leiden

De Van der Werfstraat, in architectonisch en stedebouwkundig opzicht niet zo interessant dat de straat als verplicht nummer in een stadswandeling dient te worden opgenomen, is sedert kort een bezoekje waard. Halverwege worden passanten getrakteerd op moderne kunst in de vorm van een muurschildering op het pand nummer 26. De in overwegend blauwe en groene tinten uitgevoerde schildering stelt zes geketende vrouwenfiguren voor.
Achter de muurschildering blijkt de ook buiten Leiden bekende schilder / dichter Jacob Kanbier schuil te gaan. Het huis is van een in Leiden al even bekende kledingverkoper, vertelt Gerard de Bruyn, de man die Kanbier ter behartiging van zijn zakelijke belangen heeft aangetrokken. Kanbier kreeg de opdracht de gevel van een schildering te voorzien. “Geen blote tieten en lichte kleuren”, waren de beperkingen die hij kreeg opgelegd. Het resultaat: “Onwijs mooi”, vat Kanbier de reacties van mensen op zijn werk samen. “Niet dat ik met van reactie iets aantrek, hoor”.

Het is duidelijk wat Kanbier heeft gemaakt, zes vrouwenfiguren, maar is er sprake van een idee, een boodschap, een titel? “De schildering spreekt voor zich, dacht ik”, antwoordt de kunstenaar, die evenwel toch wat toelichting verschaft. Maar of die voor buitenstaanders veel meer duidelijk maakt: “Het is de interpretatie van een vrije diepe emotie. Het getal zes, vrouwen. Het was de emotie van dat moment”.

Was de opdracht voor Kanbier, die in het verleden in onder meer koffieshops, muurschilderingen heeft gemaakt, een uitdaging? De vraag is snel gesteld, maar als we het antwoord werkelijk willen hebben, kunnen we daarvoor wel een avondje uittrekken. Als het begrip uitdaging erbij wordt gehaald, moet de kunstenaar naar eigen zeggen loodzware verhandelingen over mathematische zaken en de zevende dimensie afsteken. We bedanken maar voor de eer.

Een simpel antwoord is wel te geven op de vraag of Kanbier vervolgopdrachten voor muurschilderingen, in Leiden, helaas sporadisch aanwezig, binnen heeft. “Misschien eentje”, vertelt manager De Bruyn. “Die man moest het nog even met zijn familie overleggen”. Met andere zaken heeft Kanbier het drukker. Tussen namen als Simon Vinkenoog, Bart Chabot, Herman Brood en Casper van den Berg prijkt de zijne op de lijst van medewerkers aan de (Jules) Deelder presenteert Poetry Action Painting Show. Over de aflevering van deze show in Arnhem verschijnt een artikel in Nieuwe Revu, waarin Kanbier – als we De Bruyn mogen geloven – een hoofdrol vervult. De Leidenaar draagt zaterdag in Amsterdam voorts zijn steentje bij aan een programma van de Boulevard of Broken Dreams, in het kader van Amsterdam Culturele hoofdstad.

Bron: Leidsch Dagblad