Kanbier museum opent haar “deuren”

Met een team van vier mensen gaan wij de komende jaren het Kanbier museum opbouwen. Wij beginnen met een nieuw concept, namelijk een online museum. Dit museum zal zeer uiteenlopende blogs, artikelen en schilderijen bevatten van de Leidse kunstenaar Jacob Kanbier. In Leiden is Kanbier berucht, in Nederland is hij beroemd, en in het buitenland horen wij zijn naam steeds meer. Dit zien wij ook bevestigd door de toenemende bezoekers aantallen uit de hele wereld. In Europa is er de afgelopen 30 jaar steeds meer werk van Jacob Kanbier verkocht en nu begint er vanuit China ook interesse te komen. Daarom zullen wij deze website niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels en Chinees schrijven.

Het begin

Jacob Kanbier is geboren in 1949 in Leiden. Zijn vader is een zeer succesvol zakenman met vele eigen bedrijven en hij hoopt dat zijn zoon dit zal overnemen. Jacob heeft echter een heel ander ideaal, namelijk het creëren van kunst wat hij wil achterlaten voor vele volgende generaties. Als hij eind 20 is, zet hij zijn eerste schreden in de schilderkunst. Een paar jaar later gaat hij naar de kunstacademie in Amsterdam, maar het kunstonderwijs in Nederland sprak hem totaal niet aan. Vooral veel “wannabe” kunstenaars die exact deden wat de leraar hen opdroeg. Vandaar dat hij de technieken zichzelf heeft aangeleerd en dus grotendeels autodidact is.

Zijn doorbraak

Kanbier heeft zich in de beginjaren vooral laten inspireren door Willem de Kooning en Jean-Michel Basquiat. Geinspireerd door deze kunstenaars geeft hij aan dat zijn voorliefde uit gaat naar ruig werk dat hij met handen en penseel creëert, in een explosief creatief proces.

Jacob Kanbier met Jules Deelder bij de Boulevard of Broken Dreams (15-08-1987)

In navolging op beroemde schilders uit de Nederlandse historie, schildert Kanbier als een van de laatste Nederlandse kunstenaars voornamelijk op groot formaat. Soms zelfs op extreem groot formaat, wat hij zelf benoemt als monumentaal werk. Hij laat zich ook graag aan het publiek zien met vele zogenoemde “live action paintings”. Hij valt steeds meer op en dat resulteert in 1987 in een “action painting show” bij de Boulevard of Broken Dreams in Amsterdam, samen met Herman Brood, Jules Deelder en Simon Vinkenoog. Jules Deelder houdt monologen en Kanbier schildert daarover op het podium. In hetzelfde jaar heeft Kanbier zijn eerste solo expositie in Museum de Lakenhal in zijn geboortestad Leiden.

Neo-Symbolisme

Jacob Kanbier is grondlegger en oprichter van het Neo-Symbolisme. Een nieuwe kunststroming waarvan de wereldpremière plaats vond op 20 mei 1989 in de salon de l’Art in Leiden. Kanbier presenteert later dat jaar het Manifest van het Neo-Symbolisme in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Professor Jan Bastiaans (1917 – 1997) schreef het manifest en het ligt ter inzage in het Stedelijk Museum. Andere representanten van het Neo-Symbolisme zijn Arnold van der Vorst, Justus Donker en Dick Bakhuizen van den Brink. De wortels van het Neo-Symbolisme zijn terug te vinden aan het eind van de 19e eeuw.

Jacob Kanbier tijdens de wereldpremière van het Neo-Symbolisme, Leidse Courant

Jacob Kanbier wereldpremière Neo-Symbolisme, Leidse Courant

Het legt directe verbindingen tussen het metafysische idee en de realiteit.

Tegenwoordig

Kanbier werkt nu, na periodes in Parijs, Praag en Friesland, weer in zijn geboortestad Leiden. Hij werkt en exposeert permanent in zijn prachtige werkruimte tegenover het centraal station. Werk van hem maakt deel uit van de kunstcollecties van onder meer Koningin Juliana, Koning Willem-Alexander en het Eerste Kamergebouw in Den Haag.

Bron: Officiële websiteWikipedia